Povijest

O nastanku imena DINAMO

Marcel pl. Kiepach (Križevci, 12. veljače 1894. – ruska fronta, 12. kolovoza 1915.) bio je izumitelj, čudo od djeteta. Njegovi radovi pokrivaju područja elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora.

U Berlinu je kao šesnaestogodišnjak 16. ožujka 1910. patentibrao brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza ili magnetskih sila, a usavršio ga je i patentirao u Londonu 20. prosinca 1911. kao uređaj za daljinsko pokazivanje brodskog kompasa …
U Francuskoj je patentirao dinamo za rasvjetu vozila. Bio je to električni generator s mehaničkim pogonom samoga vozila. Njegov “mali transformator” za niski napon široko se primjenjivao po sustavu “Kiepach-Weiland”…
Kad je izbio Prvi svjetski rat, javio se u dragovoljce i poginuo na ruskoj fronti u 21. godini. Njegovi su posmrtni ostaci 1917. doneseni u Križevce, gdje su položeni u obiteljsku grobnicu na Gradskom groblju.
Njegova dva patenta su uključena u veliku izložbu “Znanost u Hrvata … “
koliko smo spremni ići daleko, sami falsificirati svoju povijest, lagati sami sebe, biti podan sluge orjune…
“Dinamo – srpsko ime to!”
e Boga mi nije… niti srpsko niti rusko – nego HRVATSKO!
Ako ne vjerujete, hvala Bogu nama povijest se ne piše niti u Beogradu a niti u Splitu… idite u Francusku pa se uvjerite!

Pripremio Nenad Borić